Du er her > Start > Slovakiet

Vandring i Slovakiet. Vandreture i Høje Tatra, Vysoke Tatry og Belianske Tatra.

Slovakiet

har en del år stået på ønskesedlen, alene for at kunne besøge Tatra bjergene fra den anden side. Jeg har flere gange vandret i den polske del af Tatra, men Slovakiets andel af de fantastiske bjerge er større end Polens og der er flere hytter til rådighed for overnatning.

Med de billige flyrejsers indtog i Østeuropa er der åbnet for nye spændende oplevelses muligheder. Østeuropa er stadig billige lande for vesterlændinge og Slovakiet er ingen undtagelse. Tjek de aktuelle kurser på valutakurser.dk.

Offentlig transport er billig og man kan komme langt omkring for små penge. Mad og drikke er også billigt, men når det kommer til priser for overnatning på hoteller, hostals og i bjerghytter er de nu meget godt med - her kniber det mere med, at leve op til niveauet for prisen.
Slovakiet. Ved busstationen i Tatranska Lomnica [Klik for et større billede]
Foto: Ved busstationen i Tatranska Lomnica.

De første 2 uger af juni måned 2007 blev valgt til turen, men det viste sig at være lidt for tidligt på sæsonen, der først rigtig starter op midt i juni. Vejret var ustabilt med masser af regn og torden byger og enkelte tordenstorme. Desuden var en del stier lukket til 15. juni af hensyn til naturbeskyttelsen i området, der er nationalpark.

Slovakiet. Væltede træer efter en voldsom storm, der hærgede Tatra i 2004 [Klik for et større billede]
Foto: Væltede træer efter en voldsom storm, der hærgede Tatra i 2004.
Nogle af de lavere liggende stier var stadig spærret af væltede træer efter en voldsom storm, der hærgede den sydøstlige del af Tatra november måned 2004.

Stormen nedlagde kæmpe arealer af skov i løbet af 4-5 timer og, her 2½ år efter, ryddes der stadig op.

Fyrretræerne, der blev revet op med rod, ligger i massevis, men massakren har givet lys og luft til andre vækster.


Vi tilbragte de fleste af dagene med at vandre i Wysoke Tatra, Høje Tatra, men vejret var ikke det bedste og vi måtte indrette turene derefter.

Et hike fra hytte til hytte i de højere luftlag og bjergpas blev udskiftet med de mere sikre ture i lavere områder.

Vi havde hjemmefra kigget på de gamle kort, fra vores ture i de polske Tatra, og udfra disse studeret de forskellige turmuligheder i den slovakiske del.
Slovakiet. Vysoké Tatry. Høje Tatra [Klik for et større billede]
Foto: Vysoké Tatry. Høje Tatra.

Vi tilbragte også nogle dage ved Belianske Tatra mod nordøst, med landsbyen Zdiar som udgangspunkt, fik vandret nogle gode ture og set en lille landsby, der ikke er præget af turisme.

Slovakiet. Landsbyen Zdiar ved foden af Belianske Tatra [Klik for et større billede]
Foto: Landsbyen Zdiar ved foden af Belianske Tatra.
Landsbyen Zdiar i Belianske Tatra ligger kun omkring 20 km fra den polske grænse, ved overgangen Lysa Polana. Et par km før overgangen, på den slovakiske side, ligger den lille grænseby Tatranska Javorina.

Transport og overnatninger i hostals og Chata's, mountain hytter, blev også planlagt og bestilt hjemmefra via internettet og det fungerede fint. Der er hyppige busforbindelser til Javorina og videre til grænsen, så vi havde planlagt et lille smut til Polen og Zakopane et par dage, nu vi var i nærheden.

til top

oprettet juni 2007 - webmaster: erik petersen - opdateret: 26-01-2013