Du er her > Start > Bulgarien > Pirin bjergene

Vandring i Bulgarien. Vandreture i Pirin bjergene.

Pirin bjergene.

Pirin bliver ofte benævnt, som de mest spændende bjerge i Bulgarien og er passende opkaldt efter Tordenguden Perun.

Bjergkæden ligger ca. 80 km syd for Sofia og er orienteret næsten NV - SØ med mere end 50 toppe over 2500 m.

Blandt andet Pirin (2555 m.o.h.), Kamenitica (2720 m.o.h.) og Banski Suhodul (2882 m.o.h.). Det højeste er Vihren med 2914 m.o.h., næsthøjest i Bulgarien.
Bulgarien. Pirin bjergene
Foto: Bulgarien. Pirin bjergene.

Der er hundredevis af gletcher søer i 1300 - 2700 meters højde. En meget stor del af bjergene - over 40000 ha - er nationalpark og under UNESCO's beskyttelse.

Bulgarien. Bezbog i Pirin bjergene
Foto: Bulgarien. Bezbog i Pirin bjergene.
Der skulle efter sigende findes et meget rigt plante- og dyreliv. Der vokser blomster, som ikke findes andre steder og der lever brune bjørne og ulve. Der er meget grønt af skove med fyr, gran og dværgfyr.

Der er hytter i bjergene, så man kan opholde sig i de høje luftlag i flere dage og gå fra hytte til hytte, hvis man lyster at udfordre sine standarder for overnatning.

Som så meget andet bygningsværk er de hytter vi besøgte ikke særlig godt vedligeholdt om slet ikke. Især toiletforhold er af meget ringe kaliber og er stærkt nedprioriteret. Ikke alle hytter byder på mad, så for at være sikker, må man selv medbringe eller kontakte hytterne først. Pga. nationalpark status er det ikke tilladt at telte i Pirin.

Stisystemet er velafmærket og jævnligt også skiltet, men desværre er skiltningen på bulgarsk og ikke altid med tider.

Et kort er en stor hjælp og inspirationskilde, men ikke særlig nøjagtigt. Kort over Pirin i forholdet 1:55000 for 4 Leva (ca 16 Dkr) kan købes i Bansko.

Lifterne var for de flestes vedkommende desværre lukkede i sommermånederne.
Bulgarien. Skiltning i Pirin bjergene
Foto: Bulgarien. Skiltning i Pirin bjergene.

Det er en skam for der kan let bruges 5-6 timer eller mere igennem skovterræn for at komme op i 2000 m højde, hvor det rigtig begynder at blive imponerende.

til top

oprettet juli 2005 - opdateret: 14-02-2013