Du er her > Start > Bulgarien

Vandring i Bulgarien. Vandreture i Pirin- og Rila bjergene.

Bulgarien

hvis demokratiske løbebane først startedes i 1989, er nok bedst kendt for kysten ved Sortehavet med Sunny Beach som tophittet hos mange solhungrende danske turister. Men Bulgarien er meget mere.

Ca 8 mill indbyggere lever i et land der er knap 3 gange større end Danmark. Personligt var det overraskende at se, hvor nedslidt landet tager sig ud. Der ér dele i vækst, men der er mange dele af landet, der virker som om absolut intet er sket i mange, mange år. Nedslidte bygninger, fortove og gader. Hestevogne, gamle vakkelvorne Lada'er, lastvogne og busser blandet med lige dele vestlge ditto af nyeste eller yngre årgang.

Små landsbyer, hvor en del af livet leves som det altid er blevet gjort. Køer og geder drives hjem fra marken. Kreaturerne drejer selv af fra landevejen og spreder sig enkelt eller parvis ud i byen og finder selv det sidste stykke hjem. Haverne og hver en plet rundt om husene er opdyrkede frodige køkken- og nyttehaver.
Moderne skisportssteder med store hoteller og i hastig vækst. Små hyggelige restauranter og barer. Kontrasterne er til at få øje på.
Bulgarien. Koen luftes i Bansko
Foto: Bulgarien. Koen luftes i Bansko.

"Tuborg. The fun starts here"! - Sådan står der at læse på store reklameskilte og solparasoller selv i udkrogene af Bulgarien. Tuborg er store hernede. Om budskabet så lige er det der skal til for at begå sig er nok tvivlsomt - det er svært nok uden.

Bulgarien. Landevejen mellem Dobriniste og Bansko
Foto: Bulgarien. Landevejen mellem Dobriniste og Bansko.
Som "individuel" turist udenfor Sortehavskysten og Sunny Beach skal der ret god tålmodighed til for at komme rundt i landet, hvis man da ikke er velbevandret i det bulgarske sprog - eller selv er kørende. Nogle af vejskiltene på europavejene har nemlig ved de vigtigste byer en oversættelse med latinske bogstaver, men ellers er der faktisk ikke mange muligheder for at se kendte bogstaver og informations niveauet er generelt meget lavt.

Hverken busstationer eller banegårde gør noget særligt væsen af sig når det gælder informationer til turister såvel som lokale.

Sproget og de kyrilliske bogstaver var noget af en prøvelse for os, samtidig med at en vis ligegyldighed var udpræget hos de ansatte netop de steder.

Det er synd, for Bulgarien har masser at byde på foruden turistmekkaet ved Sortehavs kysten.
Bulgarien. Skiltning på busstationen i Samokov
Foto: Bulgarien. Skiltning på busstationen i Samokov.

For vandrefolk er der oplagte muligheder i bjergene mod sydvest. Der er god tradition for at vandre i Pirin, Rila og Rodopi bjergene blandt bulgarer og det ligger lige for at lokke andre til. Der er i forvejen ganske godt besøgt i vinter månederne af udenlandske turister der står på ski og skisportstederne udvider konstant i øjeblikket. Og Bulgarien er et billigt land, at besøge for vesterlændinge.

Bulgarien. Man spiser godt
Foto: Bulgarien. Man spiser godt.
For en dansker koster en ½ liter øl 3.60 kr. i Bansko. En kop espresso kaffe koster 1.60 kr. og 20 smøger af egen avl 5.20 kr. Overnatning i Guesthouse, 3 stjernet, dobbeltrum, 100 kr. To der spiser 3 gode retter mad med god bulgarsk vin på restaurant kan gøre det for godt 160 kr. God mad - og rigelig af den!

Menu kortene og nogle få tjenere, er i øvrigt nogle af de eneste der formidler andet end bulgarsk.

Vandring i Pirin- og Rila bjergene med udgangspunkt i hhv. Dobriniste, Bansko og skisportsstedet Borovets eller Borovec, efter stavemåde. En uge hvert sted. Juli 2005. Det var godt. Grønt og frodigt område. Der er mange fine muligheder for vandreture. Korte ture eller lange fra hytte til hytte eller med telt. De hytter vi besøgte var dog bestemt ikke særlig indbydende efter en danskers standard, så telt er måske ikke så dumt. I Rila må man godt slå telt op nogle afmærkede steder, men ellers er det som i Pirin; det meste er nationalpark og teltning er forbudt.

Afmærkningen er god på stierne, men der står ikke tid på skiltningen, der også i de fleste tilfælde kun findes på bulgarsk.
Kort over bjergene er det muligt at købe både i Bansko og Borovets - og de er billigere end de samme hjemmefra. Meget billigere! - Et GPS kompatibelt kort i 1:35000 over Rila kostede 12 Leva, hvilket svarede til ca. 48 Dkr. Et alm. over Pirin i 1:55000 kostede 4 Leva, godt 16 Dkr...

Til top

oprettet juli 2005 - webmaster: erik petersen - opdateret: 09-02-2011