Du er her > Start > Kreta > Loutro

Grækenland. Vandreture på Kreta. Baser på sydkysten.

Loutro.

Mere Loutro | Transport | Overnatning

Loutro er en dejlig base for vandring og der er rigtig mange, der bruger den som så. Folk med rygsæk og vandrestøvler er et ganske almindeligt syn. Og efter en lang dag på trav i omegnen, er Loutro en "lise" at komme tilbage til.

Der er også en del vandrefolk på gennemtræk, der kun skal have et værelse for natten. Folk der vandrer ad E4 stien langs kysten og kommer til Loutro fra enten Chora Sfakion eller Agia Roumeli.
Sådan ser Loutro ud, når man kommer sejlende Foto: Sådan ser Loutro ud, når man kommer sejlende.

Med Lotro som base er der mulighed for at vandre gennem den nærliggende Aradena kløft, men man må ud på en længere vandretur for at komme til kløften. Det giver mulighed for at besøge de meget gamle og næsten forladte små landsbyer Livaniana og Aradena. Landsbyen Anopolis, der ligger næsten lige "ovenover" Loutro, er også en vandretur værd og selve turen opad bjerget en oplevelse i sig selv.

Jeg havde et stort ønske om at få vandret gennem Aradena kløften og ville gerne have gået hele turen fra Aradena til kysten, men valgte at dele kløften op i en "nedre og øvre del" for at få logistikken til at passe.

Aradena kløften 1, nedre del.
Loutro - Livaniana - Aradena kløften - Marmara Beach - Finika - Loutro. En tur på knap 9 km, der tog ca 4½ time.
Aradena kløften 2, øvre del.
Loutro - Anopolis - Aradena - Aradena kløften - Livaniana - Loutro. En noget længere tur på 17 km, der tog mig 8½ time.
Loutro-Anopolis,
turen op ad zig zag stien på bjergsiden bag Loutro. 2½ time og 650 m opad. En tur, der sagtens kan stå alene, hvis man returnerer samme vej tilbage, men som kan kombineres med f.eks Aradena og Livaniana uden at skulle gennem kløften.
Chora Sfakion-Loutro,
en tur ad kyststien E4, der tager ca 2½ time og var en del af selve rejseruten.

Mere Loutro.
Dagens små gøremål med at ordne fiskenettene passes Foto: Dagens små gøremål med at ordne fiskenettene passes. Der er noget fascinerende ved den lille by. Måske, fordi det ikke er helt så let at komme til og fra?

Måske fordi Loutro bare er et rimelig uspoleret og meget, meget afslappet sted at opholde sig? - "Skriv en bog" kunne godt give mening et sådant sted.

Der er nu heller ikke så meget andet man kan foretage sig i det lille samfund af hoteller og restauranter, det skulle da lige være at læse en bog.

Eller bare hænge ud i skyggen på en af de overdækkede tavernaer, med en forfriskning. Lade tankerne flyve, nyde udsigten, nyde livet.

De fleste hoteller har wi-fi udenfor i restauranten, så kan man samtidig gå online med computer eller tablet og få stillet de værste abstinenser.

Nogle vælger blot at ligge på den lille ralstrand og lade sig branke i den stærke sol...
Loutro. Ralstrand og badebro - og det var så det Foto: Loutro. Ralstrand og badebro - og det var så det.

At gå en Foto: At gå en "tur i byen" er nærmest en joke. Det kan klares på 5 min. Er man til lidt aktivitet, kan man leje en kajak og padle rundt i bugten.

Man kan også tage en 'taxiboat' og sejle til en af strandene, Sweet Water Beach eller Marmor stranden, Marmara Beach, og lade sig branke der.

At gå en "tur i byen" er nærmest en joke. Det kan klares på 5 min. Det eneste man kan gøre anderledes end i går, er valget af taverna, når man skal fodres eller forfriskes.

Der er ingen bank og ingen hævemaskine i Loutro, så hvis man vil have kontanter på sig, bør de medbringes. Langt de fleste hoteller, hvis ikke alle, tager dog imod plastikkort.

De daglige fornødenheder kan købes i et par mini-markeder og en tobak kiosk. Loutro har også nogle få souvenir butikker og et antikvariat.

til top

Transport.
Der er kun 2 måder at komme til Loutro på. Enten på egne 2 ben eller sejlende. Der er derimod flere måder, man kan komme sejlende på. Foruden færgefarten mellem Agia Roumeli og Chora Sfakion, der lægger ind for en kort bemærkning, er der 'taxi boats', der kan hyres i Chora Sfakion.

Færgefarten er pga krisen omlagt og reduceret i forhold til tidligere år, og fartplanen reguleres jævnligt. Da jeg var der i maj, var der kun 3 daglige ture til og fra Loutro.

Formiddag og eftermiddag blev der sejlet med færgen Samaria I, men middags turen blev sejlet med Neptun. Neptun er ikke en færge, det er en lille båd, der risikerer slet ikke at sejle, hvis det blæser for meget, som den dag da jeg ankom. Turen med færgen fra Sfakia tager ca 20 min.
Båden Neptun netop ankommet fra Chora Sfakion, 4 timer senere end planen pga blæst Foto: Båden Neptun netop ankommet fra Chora Sfakion, 4 timer senere end planen pga blæst.

Loutro. Et af dagens højdepunkter er når færgen ankommer Foto: Loutro. Et af dagens højdepunkter er når færgen ankommer. Formiddagsfærgen tager en del "ferien er slut" gæster med fra Loutro. Gæsternes mange kufferter er blevet lastet på trækvogne ved hotellerne og fragtet til havnen af tjenere og portere.

Det synes at være et af dagens højdepunkter i Loutro, når færgen ankommer. Der bliver liv i og omkring den lille havneplads.

Der kommer friske varer til byen og nye forventningsfulde og spændte gæster.

Færgen, der ankommer sent om eftermiddagen, på vej fra Agia Roumeli til Chora Sfakion, er fyldt med mennesker, der har udfordret sig selv og gennemført Samaria kløften.

Nu står de på dækket med åbne sind, og ømme ben, og kigger på denne lille perle af en minature by.

Det var sådan fascinationen af Loutro startede for undertegnede. Stående på færgedækket og kigge på byen. Nu er jeg blandt dem, der sidder på havnen.
Samaria I fyldt med mennesker, der har udfordret sig selv og gennemført Samaria kløften Foto: Samaria I fyldt med mennesker, der har udfordret sig selv og gennemført Samaria kløften.

Hvordan kommer man til Loutro?
Fra Chania, kan man tage med bus til Chora Sfakion. Der er en 3-4 daglige afgange. Se KTEL køreplaner.
Fra Chora Sfakion fortsættes med enten færge/båd eller alternativt en taxi-boat. Se den officielle bådfarts sejlplan her.
Man kan også vælge at vandre turen fra Chora Sfakion til Loutro. Den han klares på 2-2½ time.

til top

Overnatning.
Så er solen forsvundet. Loutro by night Foto: Så er solen forsvundet. Loutro by night. Der skal nok være nogle stykker fra færgen, der vender tilbage til Loutro, som feriegæster - og så skal de have et sted at overnatte.

De fleste af hotellerne er at finde på diverse booking sites, så det kan ordnes fra sofaen derhjemme.

Jeg reserverede gennem booking.com. Priserne er nok lidt højere end i Chania området og der synes at være en vis enighed om ikke at gå under 30 Euro.

Man kan sikkert sagtens finde en overnatning uden reservation i forårssæsonen, men om det kan lade sig gøre i højsæsonen er nok mere tvivlsomt.

Min pris på Hotel Madares var 30 Euro pr nat for et udmærket dobbelt værelse med balkon og udsigt over bugten. Toilet og bad, tv og køleskab. Ingen måltider inkluderet, men 10% på morgenmad og frokost i restauranten.

Maden på restauranten var ganske god uden dog, at gøre det store væsen af sig.

Fisk er i sagens natur på menuen. Frisk fisk. Restauranten har sin egen lille fiskerbåd, der hver morgen ankom med nye forsyninger.

Hotel Madares og dets ejer, siddende, og tjeneren Ali stående, altid til tjeneste Foto: Hotel Madares og dets ejer, siddende, og tjeneren Ali stående, altid til tjeneste.

Loutro. Der ordnes garn en tidlig morgen i Restaurant og Hotel Madares' egen fiskerbåd Foto: Loutro. Der ordnes garn en tidlig morgen i Restaurant og Hotel Madares' egen fiskerbåd.

En morgen ankom deres fiskerbåd med en ekstraordinær fangst, der vakte glæde på restauranten og siden fyldte godt op i glasmontren.

En sværdfisk blev præsenteret med stolthed af skipper. En stor sværdfisk, så vidt jeg kunne dømme ud fra de ansattes gestikuleren og mit ringe kendskab til fisk med eller uden sværd.

Der blev taget behørige billeder af Ali og fisken, selvom det ikke var ham, der havde fanget den.
Ali og fisken. Hotel Madares egen fiskerbåd fangede en sværdfisk Foto: Ali og fisken. Hotel Madares egen fiskerbåd fangede en sværdfisk.

Tidligere om Loutro. Fra den første tur til Loutro i 2002.

til top

besøgt maj 2013 - webmaster: erik petersen - opdateret: 13-07-2013