Du er her > Start > Tyskland > Vandreture v. Königssee > Jenner-Mittelstation

Vandreture i Nationalpark Berchtesgaden ved Königssee.

Jenner - Mittelstation.

Jenner (1874 m.o.h.) til Mittelstation (1185 m.o.h.).
Distance: Ca. 2 timer.
Grad: 3, (e), udfordrende. Stenet grusvej.
Skilte: God skiltning.
Op/ned: 0 / 700 m.
Udstyr: Godt vandrefodtøj anbefales, det går nedad og der skal bremses. Regnjakke og regncover til rygsækken er altid godt at have med.
Proviant: Der kan indtages forsyninger af mad og drikke i gasthof Mitterkaseralm (1534 m) hos familien Resch.
Til/fra: Fra Schönau tages kabelbanen Jenner Bahn hele vejen til toppen. Fra P-pladsen er der skiltning mod Jenner Bahn.
Tyskland. Berchtesgadenland. Korset på toppen af Jenner (1874 m) [Klik for et større billede]
Foto: Tyskland. Berchtesgadenland. Korset på toppen af Jenner (1874 m).

Det er en rigtig fin vandretur på en dag, hvor vejret er godt. Der er en fantastisk flot udsigt det meste af vejen ned. Turen kan selvfølgelig også vandres omvendt, eller begge veje, det kan sagtens nåes. Man kan selvfølgelig også vandre hele vejen ned, men så er det altså nedad bakke godt 1200 m ialt.

Tyskland. Berchtesgadenland. Folkevandring mod Jenner top [Klik for et større billede]
Foto: Tyskland. Berchtesgadenland. Folkevandring mod Jenner top.
Vejret var absolut en faktor når dagens tur skulle planlægges. I dag så det rimeligt ud, men vi havde lært de forgående dage, at det meget hurtigt kunne skifte. Vi bestemte os for at tage chancen, vi kunne afkorte turen om nødvendigt.

Vi var dog begunstiget af flot vejr og fra toppen af Jenner var der panorama udsigt til alle sider. Først og fremmest det fantastiske Watzmann (2713 m) med det stejle fald ned til Königssee, dybt nede i slugten.

Vi var ikke alene om at nyde udsigten. Der havde været en sand folkevandring på den smalle sti, der fører fra Jenner Bahn Talstation de sidste 70 meter op til korset på Jenners top. Børn, unge og gamle kappedes om at komme til.

Fra Jenner Bahn Talstation er der flere andre muligheder. Man kan fortsætte mod øst ad sti nr 499/498 til Schneibsteinhaus (3 timer) og derfra sti 498 til Königsbachalm, eller følge den stejle tur ned til sti 498 og Königsbachalm ad sydsiden.
Tyskland. Berchtesgadenland. Jenner Bahn Talstation og Bergstätte set fra stien til Jenner top [Klik for et større billede]
Foto: Tyskland. Berchtesgadenland. Jenner Bahn Talstation og Bergstätte set fra stien til Jenner top.

Den var nu lukket for færdsel i dag pga helikopterflyvning af træhugst. Helikopteren fløj i pendulfart med store stammer. Selve stien var spærret af et rødt/hvidt bånd, men det stoppede nu ikke alle og man kan kun undres.

Vi blev lidt senere på turen kraftigt mindet om, hvor vigtigt det er at respektere bjergene. Tage sine forholdsregler og være agtpågiven. Også på de steder, hvor det pga de mange turisters færden, ellers ser ufarligt ud.

Tyskland. Berchtesgadenland. Stien ned ad Jenner nordsiden med udsigt over dalen [Klik for et større billede]
Foto: Tyskland. Berchtesgadenland. Stien ned ad Jenner nordsiden med udsigt over dalen.
På den anden side af Jenner Talstation snor en vej og en sti sig nedad i bløde sving. 2 muligheder, der ender det samme sted, ved Mitterkaser.

Sti 499, som også er en vej, med retning mod øst de første 200 m ned, men deler sig til sti 498, der fortsætter mod hhv. øst, og mod nord.

Vi valgte den brede sti, der går ned på nordsiden, pga den fatastiske udsigt til dalen.

Det kunne mærkes i de forholdsvis ubrugte bremsemuskler, at det gik nedad. Kort efter dukkede bygningerne til Mitterkaseralm op. Den ligger flot med stejle klippesider bag.

Vi havde fået øje på nogle vandrere et godt stykke oppe på klippesiden og havde gået og snakket om, hvilken sti de gik på. Ind i mellem var de skjult i det grønne og til sidst kunne vi ikke se dem mere.

Hvad vi kunne se, var det indbydende gasthaus, der nu lå et stenkast væk fra stien. Vi entrede den udendørs afdeling og bestilte et let måltid mad og bænkede os i solen.

Mens vi sad og ventede på vores mad betragtede vi omgivelserne, værten og de andre gæster. En helikopter kom til syne og fløj frem og tilbage langs klippesiden.

Nu havde der været en masse helikopter aktivitet på sydsiden af Jenner i dag, men denne afsøgte tydeligvis bjergsiden.
Tyskland. Berchtesgadenland. Gasthof Mitterkaseralm (1534 m) hos familien Resch [Klik for et større billede]
Foto: Tyskland. Berchtesgadenland. Gasthof Mitterkaseralm (1534 m) hos familien Resch.

Tyskland. Berchtesgadenland. Redningsaktion ved Mitterkaseralm (1534 m) [Klik for et større billede]
Foto: Tyskland. Berchtesgadenland. Redningsaktion ved Mitterkaseralm (1534 m).
Kort efter langde helikopteren an til landing lige ved siden af, hvor vi sad udenfor på Mitterkaseralm.

Parasollerne fik en svingtur og hatte, sevietter grus, skidt og møg blev hvirvlet op fra landingen.

Vi blev nu vidne til en redningsaktion med helikopter, som kan blive resultatet, hvis man er rigtig uheldig i bjergene. I de fleste tilfælde er det dog bjergklatrere og ikke vandrefolk.

Stedet på bjergsiden, hvor lægen blev firet ned og hvorfra en egentlig evakuering foregik, lignede nu heller ikke et sted for vandrefolk.

Men vi fortsatte så vores tur ned mod Mittelstation, mens helikopteren foretog flere flyvninger mellem bjerget og et eller andet sted nede i byen.

Efter Mitterkaser og den imponerende bjergvæg, drejede stien/vejen mod vest med frit udsyn til dalen.
Tyskland. Berchtesgadenland. Redningshelikopter på arbejde ved Mitterkaser [Klik for et større billede]
Foto: Tyskland. Berchtesgadenland. Redningshelikopter på arbejde ved Mitterkaser.

Tyskland. Berchtesgadenland. Udsigt til dalen og Jenner Mittelstation [Klik for et større billede]
Foto: Tyskland. Berchtesgadenland. Udsigt til dalen og Jenner Mittelstation.
Vi fik også udsyn til himlen i syd, der i mellem tiden havde forvandlet sig fra klar blå til noget voldsomt truende sort. Vi satte tempoet op, mens det begyndte at rumle.

Vi skulle passere et vandfald på vores vej ned, men så ikke noget og synes ikke vi havde tid at søge efter det. Vejen slog nu et sving mod nord og Jenner Mittelstation. Vi øgede tempoet en anelse.

Vi ville gerne sikre os en tur ned inden et uvejr måske stoppede banen midlertidigt.

Vi nåede Mittelstation og også helt ned i tørvejr, men ikke helt hjem til campingpladsen før lyn og torden var lige oppe over og himlens sluser åbnedes.

til top

oprettet juli 2008 - webmaster: erik petersen - opdateret: 11-07-2013