Du er her > Start > Tyrkiet > Waymarking Lycian way > Kas (Antiphellos) > Tur ved Antiphellos

Vandreture i det sydvestlige Tyrkiet. The Lycian Way.

Waymarking af den første langdistance vandrerute i Tyrkiet.

Rundtur ved Kas [Antiphellos].

En distance på 4 - 5 timer, alt efter temperament.

En lettere tur, men et sted er svært at passere, hvis man ikke kan lide højder.

Godt fodtøj. Vandrestøvler - sandaler kan bruges.
Der kan købes mad og drikke halvvejs, men det er altid klogt at medbringe vand.
Tyrkiet. Kas en sen eftermiddag
Foto: Kas en sen eftermiddag.

Ved den lille hyggelige ferie havneby Kas, også kaldet Antiphellos, er en fin lille vandretur indenfor rækkevidde. Den går ud til Liman Agazi, en lille bugt med strand og et par restauranter. Man kan også sejle dertil. Det er et stykke af part nr 14, fra The Lycian Way bogen, der går fra Kas via Liman Agazi til Kilich. Der er nemlig to muligheder på den rute, et spor der går oppe og et spor der går nede, og kan altså benyttes som en rundtur med Liman Agazi som mellem station.

Tyrkiet. På vej til Liman Agazi
Foto: På vej til Liman Agazi.
Ruten starter på den østlige side af havnen, hvor vejen går opad og ud af Kas.

Fortsæt videre ad landevejen når de sidste hoteller og Politi stationen er passeret. Vejen svinger uden om en kløft og går ned til bugten ved Büyük Cakillar (Stor stenet strand), hvor der ligger en - lille - strand med små intermistiske caféer / restauranter rundt om en beach volley bane.

Man fortsætter endnu et kort stykke ad landevejen indtil de rød/hvide mærker viser man skal dreje af op ad en lille grusvej. Man kommer nu ind en mellem en klynge huse og vejen bliver en kende udvisket. Kig efter mærkerne på mure og sten og fortsæt i det der nu er et hjulspor.

Snart er man forbi de sidste huse og hjulsporet snævrer ind og er groet til. Vi passerer et par støbte sokler til det, der engang måske skulle have været huse.

Det eneste der synes at gro her er sten, og overalt ligger store bunker af dem. Et hus dukker op, hvor sporet forsvinder mellem mange. Et skilt forkynder, at man skal passe på hunden, men den vi så da vi gik forbi, gad ikke spilde tid på os og blev liggende.
Tyrkiet. På sporet til Liman Agazi
Foto: På sporet til Liman Agazi.

Det kan være lidt svært se mærkerne og at finde vej mellem de mange dynger, men retningen giver sig selv, hvis man følger muren. Ved enden af stenmarken deler sporet sig. Det er nu man skal vælge den mere enkle øvre tur eller den lidt barskere nedre.

Tyrkiet. Lykisk grav på sporet til Liman Agazi
Foto: Lykisk grav på sporet til Liman Agazi.
Mærkerne viser retning mod havet, hvis man vælger den nedre tur og efter at have forceret resterne af en gammel mur kommer man ud på en sti med udsigt til bugten og til Kas.

Stien går ind mellem det grønne og udsigten forsvinder. Vi passerer på afstand forbi en af Lykiernes grave. Vegetationen er tæt omkring os. Sporet begynder at gå ned ad og efterhånden kommer vi tættere på klippekanten.


Snart når vi til stedet, hvor man skal have "head for heights" og altså ikke være bange for højder. Der er en flot udigt mod Liman Agazi bugten. Udsigten afslører også, at stien nærmest forsvinder på klippevæggen.

Man skal altså lige være lidt forsigtig og koncentreret, for der er ikke meget mere end 20-25 cm at gøre godt med, selvom der ikke er så langt ned. Med en stor rygsæk på kan det nok slet ikke lade sig gøre.
Tyrkiet. Der skal klatres lidt på sporet til Liman Agazi
Foto: Der skal klatres lidt på sporet til Liman Agazi.

Tyrkiet. Lykier grav udhugget i klippen ved Liman Agazi
Foto: Lykier grav udhugget i klippen ved Liman Agazi.
Når man er kravlet ned kommer man forbi en af Lykiernes grave der er udhugget i selve klippen. Et betagende værk.

Når klatre hurdlen er vel overstået er det en peace of cake resten af vejen ned til husene der omkranser bugten. Man kommer ned fra stien på strandens fjerneste ende og det er også her den går op igen og videre.

Men inden bør man dog unde sig selv en slapper og nyde de herlige omgivelser.

Her ved Liman Agazi har man kun lige gået knap halvdelen af rundturen og når man fortsætter kravler sporet jævnt opad klippen igen.

Når man er oppe breder landskabet sig ud og man skal holde øje med mærkerne ellers fortsætter man mod Kilich, der ligger 22 km fra Kas.
Tyrkiet. Fra Liman Agazi kan man se over på klippevæggen med den udhuggede grav - og sporet
Foto: Fra Liman Agazi kan man se over på klippevæggen med den udhuggede grav - og sporet.

Tyrkiet. Der er en fin udsigt fra det øvre spor ved Liman Agazi
Foto: Der er en fin udsigt fra det øvre spor ved Liman Agazi.
Sporet tilbage mod Kas drejer skarpt til venstre og fortsætter opad klippen et kort stykke og først her omkring er halvdelen gået.

Når man er vel oppe er strabadserne overstået og turen tilbage til Kas er ganske let at gå heroppe.

Stien slår små sving i det grønne, mens det går jævnt nedad mod Kas. Der er en fin udsigt.

Snart er man tilbage ved stendiget, der omgiver det vi kaldte stenmarken. Ved huset var hunden slet ikke at se, da vi passerede denne gang. Herfra er der under ½ time tilbage til Kas og forfriskninger.

Til næste side eller til top

oprettet december 2005 - webmaster: erik petersen - opdateret: 01-02-2013