Du er her > Start > Tyrkiet > Waymarking Lycian way > Phellos

Vandreture i det sydvestlige Tyrkiet. The Lycian Way.

Waymarking af den første langdistance vandrerute i Tyrkiet.

Phellos
ligger placeret noget yderligt på nordøst siden af en stejl højderyg, som former den sydlige kant af Derköy dalen. Der findes ruiner og adskillige grave i området. Nogle er efter jordskælv gledet ned ad bjergskråningen, så der nu ligger kæmpe skiver af klippe med udhuggede grave.

Vi kom dertil sen eftermiddag efter først at have opsøgt vores logi i den lille landsby Cükürbag. Vi kørte op på højderyggen og fortsatte til fods op ad et bredt brandbælte der delte skoven i to.

På østsiden af bjerget går en grusvej som vi følger et stykke. Så viser vores way marks op ad en lille sti i budskadset. Her skulle der ryddes en del, mens det ikke var nødvendigt at male. Der var kun én vej.
Tyrkiet. Phellos. Grav af den fritstående type med rundt tag/låg
Foto: Phellos. Grav af den fritstående type med rundt tag/låg.

Tyrkiet. Phellos. En såkaldt fritstående 'tre forsidet' grav
Foto: Phellos. En såkaldt fritstående 'tre forsidet' grav.
Efter at have arbejdet os opad kom vi så til de første tegn på Phellos og ruinerne. Et par grave, af typen fritstående med låg på, dukkede op i budskadset tæt ved stien. De er altså ret imponerende.

Det andet hold dukkede op kort efter oppe fra og i en lille pause blev der delt oplevelser. De havde haft en god tur med en del arbejde undervejs på deres forholdsmæssig lange tur.

Heroppe er der en fantastisk udsigt mod vest. Det skråner stejlt ned mod et plateau 3-400 m længere nede inden forbjergene og havet med den græske ø Meis anes i baggrunden. Man kan ikke se den lille fisker- og turistby Kas - Antiphellos - den ligger gemt bag forbjergene.

Phellos har ikke været en stor by, snarere bare sædet for en garnision eller måske en religiøs helligdom og begravelsesplads for de rige.

Af de originale bygninger er der ikke meget tilbage bortset fra lidt af bymuren. Ingen udhuggede eller dekorerede bygninger fra den Romanske periode. Man formoder at husene var bygget af træ og har set ud som de udhuggede gravpladser.
Tyrkiet. Phellos. Fra venstre: Denys, Kate og Terry
Foto: Phellos. Fra venstre: Denys, Kate og Terry.

Tyrkiet. Phellos. Grav udhugget i klippen
Foto: Phellos. Grav udhugget i klippen.
Vi fortsatte et stykke endnu for at se det mest spændende. To hus grave i meget god stand. Den ene er fritstående, den anden udhugget af klippen. Ret imponerende arbejde.

Tæt ved gravene er et stykke mur med et fantastisk relief af en tyr i fuld størrelse. Meget velbevaret, kun hovedet er ødelagt. Det er et detaljeret og omhyggeligt lavet portræt.

Kate kunne fortælle en masse om stedet, men vi skulle finde tilbage til minibussen inden det blev mørkt.

Den private indkvartering i Cükürbag var fin fin, omend ikke så overvældende som i Saribelen, men vi var jo også næsten dobbelt så mange nu. Vi blev budt på den obligatoriske te udenfor og fik anvist sovepladser på endnu en halvfærdig første sal, denne gang dog med tag og beskyttende mure.
Tyrkiet. Phellos. En tyr i fuld størrelse er udhugget i stenen
Foto: Phellos. En tyr i fuld størrelse er udhugget i stenen.

Tyrkiet. Indkvarteringen i Cükürbag den flg. morgen
Foto: Indkvarteringen i Cükürbag den flg. morgen.
Det var igen Efe, der havde skaffet indkvarteringen i kraft af sine forbindelser. Manden af huset er chauffør og 'alle chauffører kender hinanden'.

Vi fik alle badet i familiens nye badeværelse inden et dejligt aftenmåltid som altid blev indtaget udendørs, mens snakken gik livligt og vores to hunde jagtede beboernes katte, som der var en del af.

Vi snakkede om at, hvis man kom vandrende og havde behov for overnatning, hvordan skulle man så finde dette sted - og uden at kunne tyrkisk? Men det er sådan, at man ikke lades ude efter det er blevet mørkt, så nogen ville have taget hånd om én. Rart at vide.

Til næste side eller til top

oprettet december 2005 - webmaster: erik petersen - opdateret: 01-02-2013