Din vej > Start > Caminoen > Santiago

Vejen til Santiago.

Santiago de Compostela.

Når pilgrimme ankommer til Santiago fører pilene mod det store refugie, der ligger på ruten mod katedralen. Det er nu ikke særlig spændende og mange vælger alternativ overnatning.

Refugiet i Santiago
Foto: Refugiet i Santiago.

Der skulle være plads til 94. Der advares mod tyveri. Rygsækken er heller ikke immun.

Lidt ringe toiletforhold. 5 euro pr nat, og det er muligt at tilbringe 3 nætter, men man skal være ude med alt sit gear hver dag og kan så komme ind igen kl 13.

Byen byder dog heldigvis på masser af indkvartering. Hostals og privat, og standarden er fin, prisen rimelig og de fleste steder ligger i den gamle bydel.

Tæt ved katedralen i den gamle by ligger også pilgrimskontoret. Det er her pilgrimmene søger hen enten før eller efter messen, for at modtage deres Compostela.

Pilgrimskontoret
Foto: Pilgrimskontoret.

Pilgrimspasset bliver tjekket for officielle stempler inden compostelaet noteres med ens latinske navn.

Der er Pilgrimsmesse hver dag kl 12 og kirken er fyldt. Det er en højtidelig oplevelse, men også en underlig affære.

Samtidig med at præster velsigner de mange pilgrimme, der kommer fra hele verden og menigheden beder og der synges, fiser hold af turister rundt i yderkredsen efter en guide med et skilt hævet over forsamlingen.

Gademusikanter og underholdning
Foto: Gademusikanter og underholdning.

Santiagos gamle bydel er hyggelig. Der er et hav af restauranter og barer, også udendørs servering, hvor pilgrimmenes fælles minder kan genopleves over et glas øl eller vin. Der er gademusikanter og underholdning.

Dagene kan gå hurtigt her. Spændende at se, hvem der dukker op fra caminoen. Stort set alle vore bekendte nåede frem og der blev taget billeder og udvekslet adresser. Kun australierne og japanerne var ikke dukket op.

Lørdag og søndag blev tilbragt i Santiago. Camino-vejret med sol og varme, der var lidt atypisk, var afløst af mere normalt galicisk vejr. En anelse køligere, med korte heftige regnbyger, men også sol.

Mandag tog vi bussen til Finisterre, 'verdens ende' for en enkelt overnatning.

Tirsdag eftermiddag var vi tilbage i Santiago og vores logi. - "Where have you been"? - Der var de! Australierne. Kom i går, mens vi var i Finisterre. Det var godt, så var alle på 'plads'.

Det blev også til endnu et besøg i katedralen, hvor vi i en stille stund bl.a. fik lejlighed til at følge den århundrede gamle tradition blandt pilgrimme og placerede håndfladen under statuen af Sankt Jakob, mens man reflekterede over, at tusinder og atter tusinder har gjort det samme. En betagende oplevelse, hvor energien fra de mange forplanter sig til en selv.

Onsdag startede hjemrejsen med toget fra Santiago til Bilbao. En dagslang rejse. Afgang 9.04 og ankomst 20.18. Pris 34,50 euro godt 259 dkr. Der er kun den ene afgang. Toget er billigere end bus, tiden næsten den samme. En rejse der til dels bød på gensyn med mange af de steder vi havde vandret.

Overnatning på hostal i Bilbao tæt ved stationen. Pris ca 30 euro. Shuttlebus næste morgen til lufthavnen. 5 euro. Afgang 10.15. Ankomst Stansted 11.10. Afgang til København kl 13.30 og ankomst til tiden 16.20. Ialt brugt på hjemrejse: 940 dkr.Tilbage
Op
Videre
Aug/sep 2003 - Redigeret/opdateret april 2015
Eksterne links, del og like: