Du er her > Start > Slovakiet > Zdiar

Vandring i Slovakiet. Vandreture i Belianske Tatra.

Zdiar

er en lille landsby, men ganske lang, godt 6 km, der strækker sig parallet med landevejen mod Tatranska Javorina og den polske grænse ved Lysa Polana.

Zdiar, med ca 1350 indbyggere, ligger i knap 900 meters højde ved foden af Belianske Tatra og skulle være typisk for området.

En del af husene er meget gamle og nogle er ruiner, men atter andre er helt nybyggede, holdt i den specielle stil med en masse udskæringer i træet.
Slovakiet. Udsnit af landsbyen Zdiar [Klik for et større billede]
Foto: Udsnit af landsbyen Zdiar.

Slovakiet. En hestevogn er ikke et sjældent syn på disse kanter [Klik for et større billede]
Foto: En hestevogn er ikke et sjældent syn på disse kanter.
Hestevognen er et ikke sjældent syn på disse kanter, selvom traktoren også gør sin del af arbejdet med at køre tømmer frem og tilbage, som ser ud til at være hovedbeskæftigelsen.

Der er gode overnatnings muligheder i byen, med adskillige hostals og private accomodations til rådighed. Byen har en kirke, et rådhus, posthus og et lægehus, hvor også plastikautomaten findes og en stor tankstation, der gør det ud for byens centrum.

Der er indkøbsmulighder af gængse varer i et par købmansbutikker, Potraviny's eller sklep's som de hedder.

Der er et par gode restauranter og et enkelt tricky pizzaria, men ellers kun nogle ganske små, private boder med udskænkning og is.

Her ved kirken og tankstationen stopper bussen mellem Tatranska Lomnica og Lysa Polana jævnligt og et par enkelte ture har endestation her.
Slovakiet. Zdiar centrum med kirken og en Potraviny [Klik for et større billede]
Foto: Zdiar centrum med kirken og en Potraviny.

Slovakiet. Det listige pizzaria Rustika i Zdiar [Klik for et større billede]
Foto: Det listige pizzaria Rustika i Zdiar.
Det er det vigtigste stoppested, men der er nu en del stoppesteder på det 6 km lange stræk, der udgør Zdiar.

Der er en del, men beskedne, skilifte spredt ud i de bløde bakker på begge sider af landevejen og der er nok en del aktivitet om vinteren.

Der er flere vandreture i området, både op i de høje bjerge og i oplandets mere bløde. Vi gik en rigtig god lang og interessant tur Rundt om Zdiar, som beskrives her.

Tip:

Man kan også tage bussen tilbage mod Tatranska Lomnica og stå af i Tatranska Kotlina. Det er en ganske kort tur. Fra Kotlina kan man hoppe på flere gode ture, der enten starter eller går igennem Kotlina. Der er et par gode caféer/restauranter og en stor parkeringsplads, men ellers intet. Det er et velbesøgt sted pga nogle huler man når frem til, hvis man følger gul sti opad bjerget.

Lidt udenfor Kotlina går en sti op til Chata pri Plesnevic plese og den havde vi udset til en dagstur, men vi måtte opgive på halvvejen, da vejret gik amok og lavede de smalle stier til brusende elve og gjorde vores forehavene til en tvivlsom fornøjelse. Der er dog ingen tvivl om, at det er en ganske flot tur, hvis vejret byder sig bedre til.

Motiver fra Zdiar:

Slovakiet. Potraviny i Zdiar [Klik for et større billede]
Foto: Potraviny i Zdiar.
Slovakiet. Zdiar. Flot dekoreret hus [Klik for et større billede]
Foto: Slovakiet. Zdiar. Flot dekoreret hus.

Slovakiet. Zdiar. Så kunne den ikke mere den gamle lade [Klik for et større billede]
Foto: Så kunne den ikke mere den gamle lade.
Slovakiet. Zdiar. Nybygget hus i gammel stil [Klik for et større billede]
Foto: Nybygget hus i gammel stil.

til top

oprettet juni 2007 - webmaster: erik petersen - opdateret: 26-01-2013