Du er her > Start > Slovakiet > Vandreture

Vandring i Slovakiet. Vandreture i Høje Tatra, Vysoke Tatry og Belianske Tatra.

Vandreture.

Slovakiske Høje Tatra er nationalpark, Tatransky Narodny Park, TANAP, og er perfekt for alskens vandring. Der er et veludbygget system af stier, der er godt afmærkede, og en del hytter i bjergene.

Fra Strbske Pleso, Stary Smokovec og Tatranska Lomnica spreder vandrestiene sig opad i bjergene og der er ture for en hver smag og slovakerne bruger deres bjerge. Man har ikke stierne for sig selv og møder mange forskellige folk, der er ude i et godt ærinde og gerne trodser vejret.
Slovakiet. Typisk skiltning [Klik for et større billede]
Foto: Typisk skiltning, som den tager sig ud i slovakiske Tatra.

Det store hit, mens vi var der, var skolebørn i alle aldre, skolebørn overalt på de lavere liggende stier. Formentlig årstidsbestemt i forbindelse med skoleafslutning osv. Den gode infra struktur bringer jo ungerne helt frem til bjergets fod.

Store plancher med info om stisystemet er opstillet flere steder i byerne, ligesom der er infoskilte ved stiernes begyndelse og hvor de deler sig. Skiltene angiver afstanden i tid.

Slovakiet. Skilte og plancher ved stiernes begyndelse [Klik for et større billede]
Foto: Slovakiet. Skilte og plancher ved stiernes begyndelse.
Man kan vandre fra hytte til hytte på stier, der går helt oppe i bjergpassene og/eller blive et par dage i en af hytterne og tage et par dagsture derfra.

Hvis man kender terrænet, kan man hjemmefra skræddersy et hike fra hytte til hytte ved hjælp af denne hjemmeside om Høje Tatra, Vysoké Tatry.

Siden har foruden info om alle hytterne, flere forskellige kort over området. Meget fin og informativ hjemmeside.

I Tatranska Lomnica kan man, på turist kontoret, købe et "bjerghytte pas", der kan stemples i de forskellige hytter, som "bevis" på, at man har været der.

Vandrekort og guides
Der kan købes mange forskellige slags vandrekort over Tatra bjergene i kiosker, boghandlere osv. Fra turistkort til mere seriøse af slagsen.

Vi købte og brugte Kompass "2130 Høje Tatra og Belianske Tatra" i 1:25.000. Det er GPS kompatibelt. Der medfølger en lille guide på slovakisk og tysk, engelsk eller fransk. Kortet er tip top. Prisen er yderst beskeden i Slovakiet: 109 Skk (ca 25 Dkr).

Blandt de mange mulige ture, både i Høje Tatra og i Belianske Tatra, beskrives her nogle stykker af dem vi selv gik, som appetitvækkere og turforslag:

Strebske Pleso rundtur
der går mod vest ad lavere liggende sti. Gennem skov, det der stadig står af den - også her er der store bare pletter - forbi søen Jamske Pleso og ud til et gammelt refugie, der ikke er refugie mere. Der kan vælges en anden rute retur, hvis oprydningen efter stormen er overstået.

Strebske Pleso - Chata pod Soliskom
Fra Strebske Pleso i 1346 meters højde, er der en fin tur op til hytten Chata pod Soliskom, der ligger i 1840 m. Derfra videre op til toppen Predné Solisko i 2093 m, hvis man lyster, men den del er lukket mellem 1/11 og 15/6 a.h.t. naturbeskyttelsen.

Popradske pleso - Chata pri Popradskom plese.
Fra Popradske pleso i ca 1350 meters højde, et lille trinbrædt et par km udenfor Strbske pleso, og op til hytten/hotellet, Chata pri Popradskom plese i 1500 m. En dejlig let og ubesværet tur.

Chata pri Popradskom plese - Hincovo plese og tilbage
er en kortere tur op til nogle søer i 1900 meters højde, hvoraf søen Vel'ké er den største. En moderat tur, så længe vejret arter sig...

Tatranska Lomnica - Chata pri Zelenum plese
er en god varieret tur, der starter i Lomnica, 850 m og ender ved bjerghytten Zelenum plese i 1551 m.

Rundt om Zdiar
Et noget anderledes landskab. Bløde bakker for foden af bjergmassivet Belianske Tatra. Med udsigt til landsbyen Zdiar og de imponerende bjerge i baggrunden. En dagstur.

til top

oprettet juni 2007 - webmaster: erik petersen - opdateret: 27-01-2013