Du er her > Start > Mallorca > Vandring i Sóller dalen

Vandring og vandreture på Mallorca. Tramuntana bjergene.

Vandring i Sóller dalen.

Små 30 km nord for Palma ligger et lille paradis for vandrefolk - og andre for den sags skyld.

Sóller dalen med byen Sóller ligger, som et pothole, omkranset af Tramuntena bjergene med en åbning ud til kysten, bugten og havnebyen Port de Sóller.

Den eneste adgang til dalen fra de nærliggende byer foregik ad stier op og ned ad bjergene indtil et godt stykke ind i det 19. århundrede.
Mallorca. Vall de Sóller. Sóller dalen
Foto: Vall de Sóller. Sóller dalen.

Consell de Mallorca står bag skiltningen af de mange stier
Foto: 'Consell de Mallorca' står bag skiltningen af de mange stier.
De mange stier er stadig intakte og velbevarede, restaurerede og vedligeholdte og bliver nu overvejende brugt af turist vandrefolk.

'Consell de Mallorca' står bag skiltningen af stierne. En rigtig god skiltning, der ikke lader meget tvivl om ruterne.

En del er mærket GR221 og er Mallorcas langdistance vandrerute, den såkaldte 'Ruta de Piedra en Seco', "Tør Stens Ruten".

Tør Stens Ruten er en ca 150 km lange vandrerute gennem Tramuntana bjergene fra sydvest mod nordøst opdelt i 8 etaper med overnatning i refugier.

Sådan er det tænkt, men der mangler stadig refugier. Faktisk er der kun 4 helt færdige sammenhængende etaper og 5 refugier (2012).

Når der ses forskellige angivelser af længden på ruten, er det fordi, der er flere udløbere, der kan være regnet med.
Mallorca. Tør stens sti og mærkning ved Deiá
Foto: Tør stens sti og mærkning ved Deiá.

På den officielle hjemmeside for 'Consell de Mallorca' , er den åbne del angivet til at være ialt 162 km. Heraf 77 km udløbere, afvigelser. Når ruten er komplet vil den bestå af 271 km fordelt over 8 etaper på hovedruten og 9 varianter, udløbere til byer eller interessante steder. Det er meningen, at der skal være refugier for enden af etaperne...

Mallorca. Fint eksempel på Tør stens sti og mur
Foto: Fint eksempel på Tør stens sti og mur.
Selve navnet 'tør sten' refererer til den specielle byggeteknik med sten sirligt bygget som en sti eller mur, uden brug af bindemidler som ler eller cement.

'El Consell de Mallorca' udfører et stort arbejde for at bevare, restaurere og katagorisere de mange stier, som er enestående for Mallorca, selvom byggeteknikken også er brugt andre steder omkring Middelhavet. Man mener at tør-stens stierne daterer sig tilbage til 1300 tallet.

Interesserede kan læse meget mere om tør sten og byggeteknik på 'Consell de Mallorcas' hjemmeside (Kun på engelsk).

Hele dalen, og bjergene omkring, er fyldt med vandrestier på kryds og tværs, så der er vandreture for enhver smag, som ovenikøbet er lette at komme til.

Hvis man opholder sig i Sóller eller Port de Sóller er de fleste indenfor kort rækkevidde, men selv, hvis man opholder sig i Palma, kan man nå at få en god dags vandring og alligevel være tilbage til aftensmad.

Det samme gælder, hvis man opholder sig i Alcudia området. Den gode infrastruktur, bus- og togforbindelser og de forholdsvis korte afstande gør det muligt, hvis man starter tidligt.
Bus- og togplaner her: Consorci Transports Mallorca.

Først i 1912 åbnede jernbanen
Ferrocarril de Sollér mellem Palma og Soller. Dengang for at transportere bl.a. byggematerialer til Sóller og appelsiner den anden vej til Palma. Heraf tilnavnet 'Appelsintoget'.

Nu om dage transporteres kun passagerer med det gamle velholdte veterantog, fortrinsvis turister der typisk tager en dagstur væk fra strandene ved Palma. Togturen er absolut også en oplevelse i sig selv.
Mallorca. Appelsintoget rangeres væk i Sóller
Foto: Appelsintoget rangeres væk i Sóller.

Der blev også åbnet en vej over passet ved Sóller med mange, mange hårnålesving. Senere åbnede så den mere direkte forbindelse i form af en tunnel, en betalingstunnel, gennem bjerget, så turen til og fra Palma nu kan gøres på en halv time i bil eller med bus mod tidligere næsten 1 time over passet.

Mallorca. Sporvognen på vej til Porto de Sóller
Foto: Sporvognen på vej til Porto de Sóller.
Fra Sóller til Port de Sóller er der kun ca 4 km og turen kan, og bør, gøres med sporvogn.

For os, der har oplevet sporvogne i de Københavnske gader, er der en god gang nostalgi forbundet med den korte tur, der snor sig gennem Sóller og videre langs hovedvejen.

For andre er det en sjov oplevelse, for de fastboende et praktisk transportmiddel.

Til top


oprettet marts 2011 - webmaster: erik petersen - opdateret: 11-02-13