Tøj, jakker, bukser m.m.
Du er her > Start > Mit udstyr til vandreture > Tøj, jakker, bukser m.m.

Mit udstyr til vandreture, trekking og hiking.

Tøj. Jakker, bukser m.m.

Det er blevet en del lettere, at klæde sig rigtigt på til vandreturene indenfor de senere år. Udbuddet af tøj til alle former for aktivt friluftsliv er efterhånden enormt og der er tøj lavet lige specielt - til alle behov.

Lag på lag er mantraet. Inderst noget lunt og svedtransporterende og yderst en skaljakke, der er vind og vandtæt. Mellemlaget afhænger af omstændighederne, hvor man skal hen, kulde eller varme.

Inderst foretrækker jeg helt klart Merino uld. Det er lækkert at have på, det holder mig varm, selv når det er vådt, og det kommer ikke så let til at lugte, selvom det bruges i dagevis på trekking. Trøjerne fås med korte eller lange ærmer og i forskellige tykkelser, der tilgodeser forskellige behov. Fås også som lange underbukser/natbukser.

Det startede som undertøj, men bliver i dag produceret i mange designs og kataloget er stort. Det er i sandhed også lækre, men dyre sager. Icebreaker er nok den største aktør, men også norske Devold laver de lækre sager.

Mellemlaget består for mit vedkommende, når det altså ikke lige er en Merino uld trøje, af skjorter med både lange eller korte ærmer.

Lang ærmede trøjer eller skjorter kan dog være en fordel, hvis man er sydpå af hensyn til den stærke sol. Alle lavet af lette og hurtigtørrende stoffer.

Det yderste lag, skaljakken, er også betinget af omstændighederne, men bør som det mindste være vindtæt.

Markedet er kæmpe stort, mange forskellige priser, mange mærker, lige så mange tekniske udtryk og det kan være svært at overskue. GoreTex, HydroTex, vandafvisende, vandtæt?

Der gives ingen entydige svar, men skal man vandre i Skandinavien, bør man selvfølgelig have en vandtæt skaljakke eller være født under en heldig stjerne. Skal vandringen foregå sydpå må det være nok, at den er vindtæt.

Til top


oprettet marts 2001 - webmaster: erik petersen - opdateret: 14-12-2012