Du er her > Start > Bulgarien > Rila bjergene > Ture fra Borovec > Mod Mussala hytten

Vandring i Bulgarien. Vandreture i Rila bjergene.

Borovec - Yastrabets - mod Mussala hytten og tilbage.

Distance: 5-6 timer - alt efter temperament og hvorvidt man går hele turen til hytten.
Grad: En let tur i det store og hele. Den starter med turen i skiliften, men så går det ca 500 meter opad de 2 km mod Yastrabets.
Udstyr: Godt fodtøj. Vandrestøvler er at anbefale. Regnslag eller regntøj eller vind/vandtæt fleece som en gardering mod skiftende vejrlig bør man altid tage med i bjergene.

Bulgarien. Rila. Yastrabets
Foto: Bulgarien. Rila. Yastrabets.

Turen starter ved svævebanen i Borovec, der skulle bringe os op til Yastrabets 2369 moh. Men, svævebanen bragte os kun noget af vejen. Ved stationen midtvejs oppe var det slut. Resten af banen var lukket.

Så var det bare op ad sort piste. Det blev lidt af en sveder. Solen brændte godt til, her på bakken. Vi var ovenover de lavt hængende skyer. der kunne ses over byen Samokov 7 km mod nord.

Bulgarien. Rila. Et kig mod nord mod Samokov
Foto: Bulgarien. Rila. Et kig mod nord mod Samokov.
Efter et kort stykke stejlt op ad pisten gik der en grusvej til højre. Den førte hen til en anden piste. Det blev stigningen ikke mindre af. Den nybyggede liftstation lå deroppe og grinede af én.

Den ny skilift ender der, men tager sin begyndelse ca 2 km udenfor Borovec, hvor pisten ender. De to pister samler sig ved den nye station, hvor der også ligger en primitiv bar. Den havde dog ikke åbent.

Videre fra skiliftstationen gik vi på den meget brede piste, hvor stigningen ikke var så stor. Men det var godt nok varmt. For første gang i lang tid var vi ikke alene. Der var flere på tur her og de svedte ligesom os.

Vi nåede starten af pisten. Den liftbane der skulle have bragt os op til Yastrabets hang uvirksom lige ovenover vore hoveder.

Herfra kunne man se op til Yastrabets ad liftbanen og der var 2 muligheder for at komme derop. Man kunne følge den sti under liften hele vejen op eller følge skisporet der nok er lidt længere.

Vi valgte, som de andre, at tage stien under liften.
Mount Mussala (2925 moh) i Rila bjergene er Bulgariens højeste
Foto: Mount Mussala (2925 moh) i Rila bjergene er Bulgariens højeste.

Vel oppe ved stationen blev vi hilst velkommen af skilte der viste vej til forskellige restauranter og barer. Havde dog ikke store forhåbninger om at de var åbne - og det var de heller ikke. Her var lukket ned efter vinteren.

Bulgarien. Rila. Yastrabets
Foto: Bulgarien. Rila. Yastrabets.
Yastrabets ligger som en knold i 2369 meters højde. Der er lidt klondyke agtig stemning over stedet med de få træbygninger der ligger rundt omkring knolden.

Herfra er der ca 3 km ud til Mussala hytten. Stien er næsten i niveau resten af vejen. Der var vel ca 1 times vandring endnu, men vi stoppede efter et kvarters tid ud af stien. Den hårde tur op, havde fået et knæ til at gøre kvaler og der var jo også en lang tur ned. Stejlt ned.

Et sidste kig ud mod Mussala hytten og så begyndte hjemturen ad samme vej, som vi var kommet op.

Nedturen gik lettere end forventet for knæet, men vi tog den også med ro. Bremserne fik deres sag for på de bare pister. En fantastisk udsigt ud over højsletten med Samokov i baggrunden. Skyerne hang stadig lavt derude og varslede vel skidt vejr nedenunder. Men heroppe skinnede solen fra en næsten skyfri himmel.

På det sidste stykke hjem til vores hytte begyndte det at regne. Det endte i øs regn og torden endnu engang.

til top

oprettet juli 2005 - opdateret: 14-02-2013