Du er her > Start > Bulgarien > Rila bjergene > Ture fra Borovec > Borovec-Velchevo

Vandring i Bulgarien. Vandreture i Rila bjergene.

Borovec - Velchevo Mostche og tilbage.

Distance: Ca 10 km, 5 timer - alt efter temperament.
Grad: En let tur i det store og hele. Ca 600 m opad, hvor den største stigning ligger i starten.
Udstyr: Godt fodtøj. Vandrestøvler er at anbefale. Der er flere steder, hvor det drev med vand på stien og især starten var meget mudret.

Turen starter 1 km udenfor Borovec, men vores tur startede små 3 km før ved hytte byen Yagoda Villas og blev på knap 16 km.
Bulgarien. Info skilte i Rila Nationalpark
Foto: Bulgarien. Info skilte i Rila Nationalpark.

Det havde regnet tæt hele natten, så det var vådt udenfor. Meget vådt. Det var planen at gå turen op til hytten - Chalet - Mussala. Det blev nedjusteret til - lad os nu se hvor langt vi når. Det klarede op udenfor og vi begav os på vej. Først de knap 3 km til Borovec, derefter 1 km ud ad landevejen, forbi indgangen til turen mod hytten Voivoda efter en ½ km, og siden starten på stien op til Mussala hytten.

Bulgarien. Rila. Bro over floden på vej mod Chalet Mussala
Foto: Bulgarien. Rila. Bro over floden på vej mod Chalet Mussala.
Det var en grus/jordvej det første stykke. Der blev tyndet skov her og de store maskiner havde kørt jord og vand sammen til et ælte af mudder. Der var en del rindende vand på det første stykke.

Vi nåede efter ca 3 kvarter frem til Nationalpark grænsen. Her var der info at hente på tavlen. Tidsangivelser på nogle af de store ture. Ganske kort efter fører en bro over floden, der har sit udspring omkring søerne oppe ved Mussala hytten.

Så var det slut med grusvejen. En lille sti førte stejlt opad. Terrænet fladede dog ud igen og stigningen forblev på det jævne. Men man kunne mærke at det gik opad. Gennem granskov med floden plaskende nedenfor til venstre og nogle få glimt af klipper gennem træerne til højre. Grønt og frodigt.

Det mindede om en skov i Sverige. Granerne og det våde vejr fik det til at dufte hjemligt. De få glimt af bjerge gennem skoven afslørede, at de var indhyllet i skyer. Det var slut med opklaringen.

Stien blev lidt væk til tider, men der var aldrig tvivl om retningen. Det var lige frem og opad, opad. Et par store grantræer lå væltet henover stien og der var skabt flere "ruter" rundt om de væltede kæmper.


Foto: Bulgarien. Rila. Grønt, vådt og frodigt på vej mod Mussala.

Efter knap et par timers vandring opad fladede terrænet noget ud stigningen ikke mere så markant. Stien blev smal og våd. Der drev en del vand ned og stien var blevet et vandløb. Ikke underligt, at her er så grønt og frodigt.


Foto: Bulgarien. Rila. På vej mod Chalet Mussala.
Efter knap 3 timers vandring fra starten i Borovec var vi nået til Velchevo Mostche. Det sted hvor stien igen krydser floden - halvvejs til Mussala hytten.

Vi har holdt små pauser på turen opad, stoppet op og har nydt landskabet, men vi havde altså været knap 3 timer om det. Stadig mindst 2 timer til hytten. Og så skulle man ydermere kunne nå til Mount Vihren. På 6 timer!? Man skal godt nok gå stærkt.

Fra floden går det stejlt opad et lille stykke, men herefter ser det sidste stræk til hytten ikke ud til at være slem. På kortet ser det ud som en stigning på ca 400 m de sidste ca 3 km frem til hytten.

Men vi havde brugt for meget tid og vejret så ikke godt ud. Stadig tunge mørke skyer der drev om bjergene og det var begyndt at småregne. Vi tog en hurtig beslutning om at vende her. Ingen grund til at fortsætte med udsigt til regn. Stierne var i forvejen små rivende strømme flere steder og mere vand...

Tilbageturen gik lidt hurtigere end beregnet. Behovet for pauser var ikke påkrævet nedad, som opad. Og det holdt tørt hele vejen ned.

Efter 2 timer var vi tilbage ved indgangen til parken. Her mødte vi et bulgarsk ægtepar med store rygsække på vej mod Mussala. "Hvor langt der var"? Tjae, vi viste dem planchen, så kunne de selv læse sig frem til godt 5 timers vandring opad.
Bulgarien. Rila. Chalet Mussala
Foto: Bulgarien. Rila. Chalet Mussala.

Vi kunne, efter 5 timers overstået vandring, se frem til en dejlig kold øl.

til top

oprettet juli 2005 - opdateret: 14-02-2013