Du er her > Start > Bulgarien > Pirin bjergene > Ture fra Bansko > Til Todorina og tilbage

Vandring i Bulgarien. Vandreture i Pirin bjergene.

Banderica hytten - Vihren hytten - Todorina Porta og retur.

Distance: 4 - 5 timer - men kan sikkert gøres hurtigere...
Grad: En rimelig let tur. Ca 200 m opad.
Udstyr: Godt fodtøj. Vandrestøvler - eller sandaler - er at anbefale, da det er temmelig vådt og sumpet en del af turen. Regnslag eller regntøj eller vind/vandtæt fleece som en gardering mod skiftende vejrlig bør man altid tage i bjerge. Der kan købes mad og drikke i Vihren hytten og der er en lille butik ved siden af der sælger forskelligt drikkeligt, kiks osv.
Bulgarien. Pirin. Vihren hytten forude
Foto: Bulgarien. Pirin. Vihren hytten forude.

Fra parkeringspladsen ved Bandarica er der to muligheder for at komme videre. Man kan følge den lille asfaltvej - men store omvej eller kravle opad genvejen gennem træer og buske til man møder asfaltvejen igen. Den skal følges et stykke under alle omstændigheder. Vej og sti skilles senere i et u-sving. Vejen kryber opad, mens stien fortsætter i niveau. Kort før Vihren hytten kravler stien op til asfaltvejen. Der lå stadig store bræmmer af sne der smeltede og vandet drev over vejen og videre ned.

Der var en del folk her ved hytten. En del var kommet i bil, men også flere i minibusser. Folk der skal vandre i bjergene. Dagsvandrere de fleste, men også nogle få på langtur.

Bulgarien. Pirin. Mount Vihren (2914 m.o.h.)
Foto: Bulgarien. Pirin. Mount Vihren (2914 m.o.h.).
De 2 gange 2 stier følges næsten ad på vej væk fra hytten, men på hver sin side af vandløbene, der strømmer ned og samles her i dalen mellem bjergene.

Rød sti (der var ingen grønne mærker) slyngede sig op og ned mellem klipper og lave fyrretræer på det første lille stykke med en fantastisk udsigt op til Vihren. Siden åbnede landskabet sig og stien førte gennem et grønt sumpet landskab.

Vi kunne se vandrende på den anden side af dalen begynde stigningen længere fremme og var glade for at have taget den mere moderate tur. Vi havde et knæ med, der gjorde vrøvl. En dejlig tur. Fantastisk flot. Stien var velafmærket så det var ikke svært at følge den.

Men vejret var ikke for godt. Det så truende ud. Det havde tordnet og lynet de sidste dage og givet en ordentlig gang regn og det kunne godt se ud til, at ville arte sig på samme måde idag.

Vores mål var at nå frem til Todorina Porta, hvor der ligger to store bjergsøer; men vi havde ikke den store lyst til at blive fanget i uvejr så omstændighederne gjorde at vi besluttede at vende næsen den anden vej kort før vi nåede frem.

Bulgarien. Pirin. Rød sti mod syd
Foto: Bulgarien. Pirin. Rød sti mod syd.

Fra Todorina Porta deler stien sig og den ene (grøn) fører videre til Damjanica hytten og den anden (rød) mod Pirin hytten der ligger mod syd en dagsmarch væk.

Vi nåede tilbage til Vihren hytten i god ro og mag. Det var en dejlig tur, men vejrets truende karakter var taget til. På det sidste stykke ned mod Banderica begyndte det at småregne og det rumlede i det fjerne.

Vi nåede tilbage til Banderica lige som det satte i med kraftig regn. Den halve time til bussens afgang tilbage til Bansko, blev brugt på en kop kaffe i ly for regnen.

til top

juli 2005 ©copyright: erikpetersen.dk 2001 - webmaster: erik petersen - opdateret: 09-02-2011