Du er her > Start > Bulgarien > Pirin bjergene > Bansko > Ture fra Bansko

Vandring i Bulgarien. Vandreture i Pirin bjergene.

Vandreture fra Bansko.

Bansko ligner et oplagt valg som indgangen til bjergene for en glad vandrer. Herfra er der en dagsmarch til den højeste top Vihren og hytten af samme navn ved foden af bjerget. Fra hytten Vihren fordeler sporene sig ud i bjergene omkring. Masser af muligheder for folk der vil vandre fra hytte til hytte.

Det er lidt sværere, hvis man blot vil have en dag i bjergene og så tilbage til sit logi. Man bruger 3-4 timer på at komme op over trægrænsen, hvor de store syn åbenbares og hvor man gerne vil vandre. Skilifterne kører ikke i sommermånederne. Desværre. Der er droslet ned overalt, skituristerne er for længst væk og nu er det byturister, der blot nyder hyggelige Bansko. Ikke mange vandrefolk i blandt.

Der kører faktisk en minibus et godt stykke af vejen. Op til Banderica, hvor der ligger et lille "mountain cafeterie" ved en parkeringsplads.

Turistbusser smider også vandrefolk af her. Stedet er også på kortet mærket som campingplads. Det kunne godt være rigtigt, men der var nu ingen telte.

Derfra er der kun en ½ times tid at gå til Vihren hytten og de mange muligheder.
Bulgarien. Pirin. Vihren bjerghytten
Foto: Bulgarien. Pirin. Vihren bjerghytten.

Fra hytten fører stier i alle retninger. En rundtur om kolossen Vihren eller op til toppen?. Eller over toppen og fortsætte mod nordvest. Der er til flere dages vandring. Mod syd stikker flere spor. Et rødt og grønt drejer mod sydøst og et blåt og gult drejer mod sydvest. Det rød/grønne deler sig siden ved Todorina Porta. Det grønne er turen til Damjanica hytten mod øst og det røde fortsætter mod sydvest til Pirin hytten. En dagstur. Det blå/gule deler sig ved et sted der kaldes Banderska Porta. Det gule stikker syd mod hytten Jane Sandanski, hvilket nok er en 5-6 timers tur. Det blå spor fortsætter mod sydvest til hytten Sini Vrah kun et par timer eller tre væk.

Bulgarien. Pirin. Info tavle ved Vihren hytten
Foto: Bulgarien. Pirin. Info tavle ved Vihren hytten.
En stor tavle ved indgangen til hytten angiver med tid alle de ture og steder der kan nåes derfra, men det står på bulgarsk og de er svære at spotte på kortet.

At gå tilbage til Bansko, her fra Vihren hytten, ville tage 3 timer. Til Damjanica hytten, der ligger mod øst, er der 3½ time. Så meget for det genkendelige.

Klik her, for en forstørrelse af tavlen.

Vi havde kun ca 4 timer til rådighed inden bussen kørte ned fra Banderica så det gav lidt sig selv. Vi udvalgte den lidt stilfærdige rute ad rød/grøn sti mod Damjanica hytten. 2 timer derudad og så vende næsen tilbage.
Banderica hytten - Vihren hytten - Todorina Porta og tilbage.

til top

oprettet juli 2005 - opdateret: 14-02-2013