Du er her > Start > Bulgarien > Pirin bjergene > Bansko

Vandring i Bulgarien. Vandreture i Pirin bjergene.

Bansko

ligner en bjergby mere end Dobriniste gør. Den ligger også lidt tættere på de høje bjerge. Her er skisport om vinteren. Bansko er bl.a. kendt for sine træskærerarbejder der har dannet skole i hele Bulgarien. Der en en yderst charmerende gammel bydel med huse fra det 17. århundrede og store toppede brosten i stræderne og der er en nyere del med gågade, springvand og caféer. Små forretninger og gadeboder.

Nyere villaer og ældre villaer, forfaldne huse og pæne huse i det nyere Bansko. Standarden af husene er bedre end i Dobriniste. Det er tydeligt at der tjenes penge på turismen i vinterhalvåret.

Der er også godt gang i byggeriet af flere store hotel- og lejlighedskomplekser, hvis navne i øvrigt også er at finde på diverse bannerannoncer og plakater, der opfordrer os til at investere.
Bulgarien. Pirin. Charmerende Bansko
Foto: Bulgarien. Pirin. Charmerende Bansko.

Der er mange hyggelige caféer og restaurationer, nogle med hotel eller guesthouse, i de krogede smalle gader i den gamle bydel. Det var intet problem at skaffe husly i et guesthouse. Det kostede 25 Leva pr nat for et dobbeltværelse med bad og det var et rimeligt pænt værelse.

Bulgarien. Pirin. Hovedgaden i Bansko
Foto: Bulgarien. Pirin. Hovedgaden i Bansko.
Vejen op til bjergene går også gennem den gamle del af byen. Det er 'hovedgaden' og følger man den, dukker de store hoteller og nybyggerierne op ved foden af bjergene. Det er også herfra at liften opererer - om vinteren altså.

Omfartsvejen i udkanten af byen dukker også op her. Den benyttes flittigt af store lastvogne der kører jord og sten i forbindelse med de mange byggerier. Her på det stykke er vejen helt ødelagt.

Det er vinter faciliteterne, der satses på. Også skisporet fra Bansko og langt op i bjergene bliver udvidet, og der bygges nyt hotel højere oppe i forbindelse med sporet.

En del af vandrestien op mod Banderica går nu i det udvidede skispor, så man kan jo bare gå der op ad.

til top

oprettet juli 2005 - webmaster: erik petersen - opdateret: 14-02-2013