Du er her > vandreture start > Grækenland > Kreta

Vandring på Kreta. Vandreture på Vest Kreta.

Kreta.

Jeg er meget begejstret for Kreta, især Vest Kreta og sydsiden i særdeleshed. Her har turistindustrien ikke i samme grad, som på nordsiden, sat sine spor.

Øen har en fantastisk natur og er utrolig bjergrig med mange høje bjerge. Alene bjergkæden Lefka Ori, De Hvide Bjerge, har mere end 40 toppe over 2000 meter og det højeste, Pahnes, er på 2453 m.

Det højeste på Kreta er Idi på 2456 m og ligger i bjergkæden af samme navn midt på øen.
Kreta. Udsigt fra Gingilos
Foto: Kreta. Udsigt fra Gingilos.

Den rå natur er rent guf for en vandrer, der samtidig holder af det lune klima. Det er ganske let at komme ud at vandre, det er sådan set bare at drage ud af en af de mange små veje gennem olivenlunde, så er man godt på vej.

Kreta. På vandring ad sydkysten
Foto: Kreta. På vandring ad sydkysten.
Man kan også vælge mere strukturede ruter og dem er der mange af. En del af dem følger de gamle stier, fra tiden før der blev bygget veje.

På sydkysten kan man følge hele den europæiske langdistance vandrerute E4 eller bare dele af den.

E4 starter ved Kissamos i vest og går mod øst langs kysten, med en alternativ rute, der går op i de Hvide Bjerge, og slutter i Heraklion.

Kreta er kendt for Samaria kløften, men den er kun en af mange kløfter, man kan opleve. Der er noget helt specielt ved at vandre i kløfterne. Man føler sig hensat fra tid og sted i de udtørrede flodlejer, mellem de næsten lodrette klippesider.

Den bedste årstid for vandring på Kreta er forårsmånederne inden varmen for alvor sætter ind. Om sommeren kan det være lidt af en prøvelse, når man foruden evt. strabadser også skal slås med varmen. Det kræver lidt omtanke og vand... Masser af vand - især på sydkysten.

Midt i maj 2013
var jeg på tur igen. Jeg havde arrangeret overnatninger hjemmefra i Chania, Loutro og Paleochora. Fra Chania tog jeg på et par mindre vellykkede vandreture ude på Akrotiri halvøen.

Fra Loutro fik jeg vandret flere af de ture, som har været på 'to-do' listen i mange år. Det var det hele værd. I Paleochora slappede jeg af med småture og endnu en vandring gennem Anidri kløften.
Kreta. Udsigt til De Hvide Bjerge
Foto: Kreta. Udsigt til De Hvide Bjerge.

Chora Sfakion-Loutro.
Fra Chora Sfakion til Loutro ad kyststien, der er mærket med E4 skilte.
Loutro-Anopolis.
En kortere, stejl, men fin vandretur fra Loutro op til Anopolis.
Aradena kløften 1.
Loutro - Livaniana - Aradena kløften - Marmara Beach - Finika - Loutro.
Aradena kløften 2.
Loutro - Anopolis - Aradena - Aradena kløften - Livaniana - Loutro.

dots
Turen i april 2011, blev slet ikke som planlagt, men alligevel en dejlig tur med masser af vandring, omend det var mindre og ustrukturerede vandreture.

Der ligger altid en mulighed for en dejlig oplevelse, hvis man bevæger sig ud i baglandet ad de mange små veje og stier mellem oliven træerne. Jeg gik mange ture der endte i det rene ingenting og måtte gå samme vej tilbage, men efter endt vandring var det alligevel en følelse af en dejlig oplevelse, der fyldte sindet.

Det er ikke ture, der som sådan kan formidles videre, men for et par enkelte er det alligevel værd. På nordkysten ved Kato Stalos fandt jeg et par ganske udmærkede vandreture. En fin lille rundtur og en der går til Agia søen.
Se mere her: >>> nye vandreture.

dots
Turen sidst i april 2006 gik først til Plakias og siden til Paleochora. Teltet blev slået op på Apolonia Camping i Plakias, hvor vi overnattede 3 nætter. På vejen til og fra Paleochora blev Camping Hania i Chania brugt som transit. Camping Paleochora, en lille km udenfor Paleochora, blev endnu engang en dejlig base for vandringer ved kysten.

Plakias området bød ikke umiddelbart på den slags vandreture vi helst vil gå, men vi fik dog sammensat en god længere tur. Der er rig mulighed for kortere vandreture og flere er beskrevet i en lille bog der kan købes sammen med et kort i det lokale "Plakias Market" på hovedgaden skråt overfor busholdepladsen.

Fra Paleochora gik vi flere af de gammelkendte ture, men denne gang den modsatte vej. Inspirerende og samtidig en anledning til at opdatere turene her på siderne. Vi sejlede til Sougia om formiddagen og gik derfra til Lissos. Den lille skønne Anidri kløft blev også besøgt. Først op igennem kløften til landsbyen Anidri og tilbage igen samme vej efter en lille frokost på den hyggelige Taverna. En fin lille dagtur.

dots
Forrige vandreture foregik i maj 2004.
Den gang med udgangspunkt i Kalamaki godt 5 km vest for Chania. Herfra tog vi dagligt ud på ture. Tidligere ture og nye spændende ture blev vandret gennem hele maj måned.

De 7 nye vandreture:
De to halvøer, Rodopós og Gramvousa er nye på siden her, ligesom turen til det imponerende bjerg Gingilos ved nedgangen til Samariá kløften og "Den lille bjergtur" fra Theriso over Zourva, Mesklá til Lakki. En rigtig flot tur. Imbros kløften. Også ny her på siden. En familievenlig kløft, med meget varieret og dramatisk natur. Den er ikke så lang, men så kan man jo gå begge veje. Jeg har lagt beskrivelse af de nye ture frem til inspiration for andre, der vælger at gøre det på egen hånd. I navigationen til venstre står de nye ture øverst. Nyt er det også, at billederne nu kan ses i stor størrelse i en pop up.

Med meget få spisesteder i Kalamaki og med kun 5 km til Chania blev det til en del ture til "storbyen". Det hyggelige kvarter omkring den gamle bydel og havnen er som altid et besøg værd og gennem årene er det efterhånden blevet til nogle stykker. Der er mange spisesteder og mange forskellige kvaliteter, men ikke mange uden indpiskere der forsøger at kapre kunder med smiger og besnærende løfter om netop deres restaurants fortræffelighed. Rigtig mange er besøgt, meget få mere end en gang, men et sted jeg altid vender tilbage til med glæde er Moutoupaki Taverna. Her er ingen indpiskeri. En rigtig hyggelig udendørs restaurant med altid god mad, rimelige priser og en ejer der står på stikkerne for én. Her er altid en dejlig atmosfære. Den kan jeg absolut anbefale!

dots
VANDRING PÅ SYDKYSTEN.
Sidste halvdel af maj 2002.


Paleochora på sydkysten blev udgangspunkt for nogle fantastiske dags lange vandreture.

Teltet blev slået op på
Camping Paleochora i udkanten af byen.
Fin, fin camp. Gode forhold. Udmærkede sig især ved ikke at have biler inde på selve teltpladsen.

Camping Paleochora Foto: Kreta. Camping Paleochora.

E4 sign

Langdistance sporet E4 udgjorde en del af turene, men også lokale stier og veje blev brugt. E4 er en del af vandringen Paleochora - Elafonisos, ligesom den udgør hele vejen Paleochora - Souiga.


Nye kløfter blev travet igennem. Agia Irini kløften, der minder om en Samaria tur, og den lille smukke faragi Anidri der ligger tæt på Paleochora.

Aradena kløften måtte opgives pga. dårligt vejr. Den ligger lige bag bjerget... Foto: Kreta. Aradena kløften og dårligt vejr. Aradena kløften
tæt på Loutro derimod, måtte opgives på grund af meget dårligt vejr. Sorte skyer hang truende tungt og dækkede toppen af bjergmassivet 6-700m. oppe.

Der kom da også en del regn, og det frarådes at vandre i kløften under eller efter regnskyl, da chancerne for stenskred i denne stejle og barske kløft er særlig stor.


Den tidlige sæson i maj måned er ellers nok at foretrække til de lange vandreture, da varmen er knap så skrap, til gengæld kan vejret altså være ustabilt.

Prassano kløften på nordkysten tæt ved Rethimno, som vi ikke kunne komme igennem tidligere, blev besøgt igen, og denne gang lykkedes det. Den smukkeste af dem alle - den vildeste.

Udstyr:
Jeg gik alle turene med mine Teva sandaler, men ellers er et par ordentlige vandrestøvler/sko, hovedbeklædning og masser af vand, sådan set det eneste man behøver. Kondition er ikke et must - det kan jo være man så får det - men der kan være steder, hvor lidt nødvendig klatring kalder på luft til lungerne - og til omtanke.
Opmærksomhed om, hvor man sætter sine fødder i det ujævne terræn er påkrævet, da skader let kan opstå. Klipper og sten kan være knivskarpe eller ru som groft sandpapir. Stop op, hold små pauser og betragt sceneriet der åbenbares hver gang et nyt sving rundes.

På denne tid af året er morgener og aftener lidt kølige, ligeså havluften, hvis man sejler hjem eller ud fra turene, så en trøje eller en fleece til at tage med kan være på sin plads.

Til top

oprettet juni 2002 webmaster: erik petersen - opdateret: 06-02-2014