Du er her > Start > Kreta

Grækenland. Vandreture på Kreta. Vandring langs kyster, i kløfter og bjerge.

Kreta.

Jeg er meget begejstret for Kreta, især Vestkreta og sydkysten i særdeleshed. Her har turistindustrien ikke i samme grad sat sine spor, som på nordkysten.

Øen har en fantastisk natur, er utrolig bjergrig med mange høje bjergtoppe. Alene bjergkæden Lefka Ori, De Hvide Bjerge, har mere end 40 toppe over 2000 meter og det højeste, Pahnes, er på 2453 moh.

Det højeste på Kreta er Idi på 2456 moh. og ligger i bjergkæden af samme navn midt på øen.
Kreta. De Hvide Bjerge. Udsigt fra Gingilos
Foto: Kreta. De Hvide Bjerge. Udsigt fra Gingilos.

Den rå natur er rent guf for en vandrer, der samtidig holder af det lune klima. Det er ganske let at komme ud at vandre, det er sådan set bare at drage ud af en af de mange små veje gennem olivenlunde, så er man godt på vej.

Kreta. Vandring ad E4 på sydkysten
Foto: Kreta. Vandring ad E4 på sydkysten.
Man kan også vælge mere strukturede ruter og dem er der mange af. En del af dem følger de gamle stier, fra tiden før der blev bygget veje.

På sydkysten kan man følge hele den europæiske langdistance vandrerute E4 eller bare dele af den.

E4 starter ved Kissamos i vest og går mod øst langs kysten, med en alternativ rute, der går op i de Hvide Bjerge, og slutter i Heraklion.

Kreta er kendt for Samaria kløften, men den er kun en af mange kløfter, man kan opleve. Der er noget helt specielt ved at vandre i kløfterne. Man føler sig hensat fra tid og sted i de udtørrede flodlejer, mellem de næsten lodrette klippesider.

Den bedste årstid for vandring på Kreta er forårsmånederne inden varmen for alvor sætter ind. Om sommeren kan det være lidt af en prøvelse, når man foruden evt. strabadser også skal slås med varmen. Det kræver lidt omtanke og vand... Masser af vand - især på sydkysten.
Seneste ture:

Midt i maj 2013
var jeg på tur igen. Jeg havde arrangeret overnatninger hjemmefra i Chania, Loutro og Paleochora. Fra Chania tog jeg på et par mindre vellykkede vandreture ude på Akrotiri halvøen.

Fra Loutro fik jeg vandret flere af de ture, som har været på 'to-do' listen i mange år. Det var det hele værd. I Paleochora slappede jeg af med småture og endnu en vandring gennem Anidri kløften.
Kreta. Udsigt til Lefka Ori, De Hvide Bjerge
Foto: Kreta. Udsigt til Lefka Ori, De Hvide Bjerge.

Chora Sfakion-Loutro.
Fra Chora Sfakion til Loutro ad kyststien, der er mærket med E4 skilte.
Loutro-Anopolis.
En kortere, stejl, men fin vandretur fra Loutro op til Anopolis.
Aradena kløften 1.
Loutro - Livaniana - Aradena kløften - Marmara Beach - Finika - Loutro.
Aradena kløften 2.
Loutro - Anopolis - Aradena - Aradena kløften - Livaniana - Loutro.
Turen i april 2011, blev slet ikke som planlagt, men alligevel en dejlig tur med masser af vandring, omend det var mindre og ustrukturerede vandreture.

Der ligger altid en mulighed for en dejlig oplevelse, hvis man bevæger sig ud i baglandet ad de mange små veje og stier mellem oliven træerne. Jeg gik mange ture der endte i det rene ingenting og måtte gå samme vej tilbage, men efter endt vandring var det alligevel en følelse af en dejlig oplevelse, der fyldte sindet.

Det er ikke ture, der som sådan kan formidles videre, men for et par enkelte er det alligevel værd. På nordkysten ved Kato Stalos fandt jeg et par ganske udmærkede vandreture. En fin lille rundtur og en der går til Agia søen.
Se mere her: >>> nye vandreture.

Til top

oprettet juni 2002 webmaster: erik petersen - opdateret: 29-05-2015